Concert Complementary Colours

8 oktober 2022 – 14.00 uur
Muziekgebouw Eindhoven

Orkest Orventus en OrkestZuid zijn twee sterk verschillende harmonieorkesten in Noord-Brabant, beide met een zeer duidelijke, eigen identiteit. OrkestZuid richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name origineel repertoire speelt. Een ander verschil is de omvang van de orkesten: OrkestZuid musiceert met gemiddeld 80 musici per project, waaronder ca. 10 stijkers, terwijl Orkest Orventus bewust kiest voor een klein en transparant orkest waarin elke stem (met uitzondering van de klarinetpartijen) enkel bezet is. Verder zijn de duidelijk verschillende persoonlijkheden en benaderingswijzen van de beide dirigenten – Jos van de Braak en Jacco Nefs – mede bepalend voor het onmiskenbare verschil in karakter tussen de twee orkesten.

Enkele belangrijke overeenkomsten zijn dat beide orkesten op projectbasis werken, op hoog niveau opereren en bestaan uit een combinatie van professionele musici en topamateurs. Het concert Complementary Colours heeft tot doel de verschillende identiteiten van de orkesten voor het voetlicht te brengen en daarmee de veelzijdigheid van het harmonieorkest te laten horen. OrkestZuid zal een programma brengen waarin Wagner een hoofdrol speelt, Orkest Orventus zal in zijn programma origineel repertoire voor harmonieorkest en orgel centraal stellen.

Het concert zal ingeleid worden door Ab Nieuwdorp, onder meer bekend als presentator van “De Klassieken” op NPO Radio 4.

De kaartverkoop start op een later moment.